Ramai yang kata makan buah adalah satu amalan bagus dan menyihatkan. Tahu tak kenapa? Sebab... banyak buah-buahan sangatlah kaya dengan Vitamin C.
Sumber makanan Vitamin C yang baik termasuk jus oren, jus limau nipis, jus limau kasturi, buah kiwi emas, strawberi, dan lada merah manis.
Dalam kajian dietari harian Amerika mendapati :
✅ Vitamin C menggalakkan penyerapan zat besi daripada makanan dan diiktiraf sebagai nutrien antioksidan iaitu perlindungan yang membantu meneutralkan radikal bebas yang boleh menyebabkan kerosakan sel.
✅ Vitamin C menyumbang kepada sintesis kolagen biasa dalam saluran darah, tulang rawan, tulang, gigi, dan gusi.
✅ Kerosakan kulit yang disebabkan oleh pendedahan cahaya UV dapat juga dicegah oleh suplemen Vitamin C.
✅Vitamin C juga memainkan peranan penting dalam sistem kekebalan tubuh dengan merangsang pengeluaran sel darah putih (contohnya limfosit) dan tindak balas terhadap sel-sel yang dijangkiti (melalui sel pembunuh semulajadi)
✅ Vitamin C boleh membantu mengurangkan tekanan darah dengan meningkatkan pembuluh darah (vasodilation)
✅ Pengambilan Vitamin C dikaitkan dengan risiko pengurangan gout dan penyakit jantung serta kematian dari semua sebab, termasuk kanser dan penyakit jantung.
Vitamin C mempunyai pelbagai kebaikan kepada tubuh badan manusia yang mana ianya tak mampu dihasilkan sendiri, kita perlu menampung kekurangan tersebut dalam amalan permakanan seharian secara berterusan,
Pendek kata, mesti berdisiplin memakan buah dan sayur yang kaya Vitamin C dalam kuantiti yang cukup pada setiap hari.
Jika kita risau tak mampu berdisiplin, bolehlah ambil alternatif daripada makanan tambahan.
MACAM MANA PULAK KALAU PERUT PEDIH BILA MAKAN BUAH OREN?
Walaupun ramai orang tahu mengambil banyak dos vitamin C itu terbaik, tapi perlu beringat dos yang tinggi pun tidak jelas secara seratus peratus ia akan beri manfaat.
Sesetengah kajian mendapati bahawa dos melebihi 2000 miligram tidak digunakan oleh badan.
Sebaliknya, vitamin C tambahan dikeluarkan dalam air kencing.
Tahap pengambilan atas yang boleh diterima dari suplemen adalah jumlah tertinggi yang kebanyakan orang dapat ambil dengan selamat.
Dos yang lebih tinggi mungkin digunakan untuk merawat kekurangan vitamin C.
Tetapi jangan ambil lebih banyak kecuali atas nasihat doktor untuk keadaan penyakit anda.
Pada dos yang disyorkan, suplemen vitamin C adalah selamat.
Walau bagaimanapun, jika diambil oleh SESETENGAH ORANG boleh menyebabkan sakit perut, pedih ulu hati, kekejangan, dan sakit kepala.
Dos yang tinggi vitamin C boleh menyebabkan gejala yang lebih sengit, seperti batu karang ginjal dan cirit-birit yang teruk.
Sustained Release Vita-C Plus adalah produk semula jadi yang sesuai untuk mereka yang mempunyai PERUT SENSITIF.
💡Ia mempunyai SISTEM PELEPASAN BERPERINGKAT yang melepaskan 500mg vitamin C dalam masa lima jam untuk meningkatkan penggunaan vitamin C dan MENGURANG PEMBAZIRAN.
Ini bersamaan dengan pengambilan satu setengah biji oren setiap jam selama lima jam.
Diperkayakan dengan 120mg bioflavonoid sitrus yang bertindak secara sinergi dengan vitamin C untuk kesan yang lebih baik dalam masa yg sama tidak "menghakis" perut.
Bagi yang mempunyai masalah perut sensitif, anda tak perlu lagi risau istilah pedih perut selepas memakan buah masam atau meminum jus buah oren.
Kini anda boleh dapatkan Sustained Release Vita-C Plus ini daripada saya, pengedar Shaklee yang sah hari ini juga. Cuma whatsapp di nombor 010-4034420 atau klik link di bawah:
http://zizahrahim.wasap.my
Rujukan :
https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-vitamin-c#1
http://www.shaklee.com.my/ms/products/healthy-nutrition
https://www.webmd.com/cold-and-flu/qa/what-is-vitamin-c
http://healthresource.shaklee.com/…/vitamin-c-ascorbic-acid/
No comments:
Post a Comment