MAKANAN KAYA PROTEIN
Makanan harian menyediakan kira-kira 20 asid amino yang berbeza, lebih daripada separuh dianggap "tidak penting". Sebab tubuh boleh membuatnya sendiri.
Ada 9 asid amino lain yang "penting" tetapi tubuh kita tidak mampu hasilkan sendiri.
Tidak seperti karbohidrat dan lemak yang kita makan, asid amino tidak disimpan di dalam badan. Oleh itu, badan mesti bergantung kepada bekalan yang berterusan dan mantap dari makanan kaya protein yang kita makan setiap hari.
Tidak semua protein diet dicipta sama.
Bergantung kepada kualiti protein diet seseorang, yang sebahagian besarnya menentukan betapa seorang anak akan berkembang dan berkembang dan seberapa baik orang dewasa akan terus sihat
Protein berkualiti tinggi akan memberikan cukup semua asid amino penting yang diperlukan untuk menyokong kerja badan, protein yang lebih rendah pula kurang berfungsi.
Protein yang diperolehi dari haiwan (daging, ikan, ayam, telur, dan tenusu) dianggap sebagai protein berkualiti tinggi. Walau bagaimanapun, protein haiwan biasanya hadir dengan kandungan lemak yang lebih tinggi berbanding protein tumbuhan.
Protein berkualiti yang berasal dari sayur-sayuran pula adalah soya. Sumber protein terbaik adalah kaya dengan isoflavan.
Protein sayuran lain berkualiti rendah atau protein "tidak lengkap" kerana tidak menyediakan semua asid amino penting yang diperlukan oleh badan.
Namun kebanyakan minuman soya di pasaran memiliki kadar gula yang tinggi dan kurang ramuan asas soya semulajadi yang benar-benar menyediakan khasiat isoflavan.
Menurut sumber kajian, isoflavon soya mempunyai faedah kesihatan berikut :
✅ Bantu pembentukan tulang dan mengurangkan penyerapan tulang (menghilangkan kalsium dari tulang dan membebaskannya ke dalam darah) pada wanita menopaus.
✅ 1 Kajian klinikal telah mencadangkan bahawa pengambilan makanan yang mencukupi untuk isoflavon soya dikaitkan dengan risiko rendah kanser endometrium2 dan tahap rendah kolesterol LDL (kolesterol jahat) pada wanita.
✅ Terdapat cadangan bahawa isoflavon soya mungkin mengurangkan "hot flash" pada wanita dengan gejala menopaus
✅ Formula bayi berasaskan soya yang mengandung isoflavones soya menyokong pertumbuhan normal untuk bayi baru lahir pada tahun pertama kehidupan mereka
Shaklee menggunakan protein soya yang tidak-diubahsuai secara genetik (Bukan-GMO) di bawah Program Pengekalan Identiti (IPP) iaitu satu kawalan yg sangat ketat terhadap sumber ramuan bahan produk.
Khasiat soya isoflavan dalam ESP Shaklee membantu menurunkan paras kolesterol, memberi tenaga berterusan dan menjaga stamina kesihatan badan sepanjang masa.
Rujukan :
http://healthresource.shaklee.com/…/soy-isoflavone-concent…/
http://healthresource.shaklee.com/soy-health-dispelling-my…/
http://www.shaklee.com.my/…/…/esp-soy-protein-isolate-powder
No comments:
Post a Comment