
Anggur adalah sejenis buah yang sering dilambangkan sebagai makanan mewah kaum bangsawan sejak zaman dahulu lagi. Tapi, masih ramai yang tidak sedar bahawa anggur sebenarnya bukan saja mewah pada rupa dan rasanya, tapi ia juga begitu mewah dengan khasiat yang melimpah-ruah.
LAZAT DAN BERKHASIAT
Anggur digunakan untuk mencegah saluran darah tersumbat, urat varikos, buasir, "pengerasan arteri" (aterosklerosis), tekanan darah tinggi, pembengkakan selepas kecederaan atau pembedahan, serangan jantung dan strok.
Sesetengah orang juga menggunakan anggur sebagai julap ringan untuk sembelit. Anda mungkin pernah mendengar tentang "puasa" anggur sebagai sebahagian daripada "detoksifikasi."
Benih anggur digunakan untuk komplikasi diabetes seperti masalah saraf dan mata, meningkatkan penyembuhan luka, mencegah kerosakan gigi, mencegah kanser, penyakit mata yang dipanggil degenerasi makula yang berkaitan dengan usia (AMD), penglihatan malam miskin, gangguan hati dan demam.
Buah anggur, kismis atau sultan kering (kismis putih) digunakan untuk batuk.
Daun anggur digunakan untuk defisit-hiperaktif kekejangan (ADHD), sindrom keletihan kronik (CFS), cirit-birit, pendarahan haid yang berat, pendarahan rahim.
Antara jenis anggur yang memberi manfaat terbaik kerana sifat tahan lasak dan kaya zat adalah Anggur Muscadine.
Muscadinia rotundifolia Michx biasanya dipanggil sebagai anggur muscadine adalah gen anggur dari keluarga Vitaceae.
Buah Muscadine asli berasal dari Amerika Syarikat tenggara yang mana ianya disesuaikan dengan persekitaran yang hangat dan lembap.
Buah Muscadine mempunyai nilai ekonomi yang penting, terutamanya disebabkan ketahanannya terhadap penyakit Pierce (Xylella fastidiosa), Plasmopara viticola, dan Elsinoe ampelina.
Muscadine juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, termasuk antioxidant, agen antivirus, antikanker, antibakteria, dan anti-radang.

Anggur muscadine dapat membantu anda mencapai dan mengekalkan berat badan yang sihat.
Muscadine kaya serat dan kebanyakan adalah air mengikut berat - kedua-dua serat dan air membantu mengisi perut anda tanpa menyumbang kalori.
Serat larut dalam anggur muscadine menangguhkan pengosongan, yang membantu anda merasa kenyang lebih lama.
Makan muscadine - atau buah-buahan segar apabila anda mendambakan sesuatu yang manis juga dapat membantu menghindari kalori yang tinggi dengan banyak gula.
Menurut Persatuan jantung Amerika, mengambil terlalu banyak gula tambahan dikaitkan dengan peningkatan risiko obesiti, tekanan darah tinggi dan tahap kolesterol yang tidak sihat.
Anggur muscadine di dalam sebotol Vivix mengandungi rangkaian lengkap polifenol yang ditemui dalam anggur lain tetapi berbanding dengan jenis anggur lain, muscadine mengandungi pekatan luar biasa asid elagik dan elagitanin yang apabila digabungkan dengan polifenol lain, menghasilkan kuasa antioksidan yang sangat hebat.
Selain anggur muscadine, Vivix juga mengandungi campuran tumbuh-tumbuhan hebat yang lain. Jika anda ingin tahu, sebenarnya Vivix™ diperbuat daripada campuran 4 jenis tumbuh-tumbuhan:
1)Polygonum cuspidatum
2)Muscadine grape
3)European elderberry
4) Purple carrot
2)Muscadine grape
3)European elderberry
4) Purple carrot
Satu kandungan Vivix saja dah hebat, kalau 4 makin bertambah-tambah hebatlah jadinya. The power of nature, perfected by science.
Rujukan
https://www.m.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-472/grape
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3313487/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5372644/
https://www.livestrong.com/…/238659-health-benefits-of-mus…/
http://www.shaklee.com.my/…/produc…/healthy-nutrition/vivix/
https://www.m.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-472/grape
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3313487/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5372644/
https://www.livestrong.com/…/238659-health-benefits-of-mus…/
http://www.shaklee.com.my/…/produc…/healthy-nutrition/vivix/
No comments:
Post a Comment