
Bawang putih (Allium sativum) adalah herba yang boleh dimakan berasal dari kumpulan tumbuhan lily dari kawasan Eropah dan Asia Tengah.
Bawang putih adalah ramuan yang berguna untuk kesihatan jantung.
Bawang putih boleh meningkatkan paras kolesterol yang sihat (HDL-kolesterol) sambil menurunkan paras kolesterol jahat (LDL-kolesterol) dan lemak (trigliserida) dalam darah.
Bawang putih boleh membantu menurunkan tekanan darah, agregasi platelet, dan keradangan.
Bawang putih yang difermentasi dapat mengurangkan penyakit arteriosklerotik pada individu dengan paras lipid darah yang tinggi.
Selain itu, bawang putih juga mempunyai sifat antibakteria yang tinggi.

Sumber :
1. http://healthresource.shaklee.com/Ingredients/garlic/
2. https://www.webmd.com/
3. http://www.shaklee.com.my/ms/products/healthy-nutrition/garlic-Complex/
No comments:
Post a Comment